Com que és època de calçotades, la recepta d’avui us anirà perfecte per acompanyar els calçots: salsa romesco!
Entre els ingredients de la recepta tradicional, hi trobem les ametlles o les avellanes torrades, que li aporten un toc especial a aquesta recepta tan nostre.
Ingredients
Per a 6 persones
- Tomàquet madur – 3
- Cap d’alls – 1
- Ñora – 2
- Ametlles torrades- 15 g
- Avellanes torrades – 15 g
- Llesca de pa Torrat – 1
- Oli d’oliva verge extra – 250 g
- Vinagre – 100 g
- Pebre vermell dolç
- Guindilla – 1
- Sal
Pas a pas
- Primer de tot hem de rehidratar les nyores. Per això, les tindrem en remull des de la nit anterior o almenys unes 4-5 hores. Un cop ben remullades, els traiem les llavors i reservem la pell amb la carn.
- El segon pas és rostir (escalivar, en català) els tomàquets i els alls. Aquesta acció la podem fer o bé a la llum, bé coberts de brases en paper d’alumini, o al forn. El forn l’hem de preescalfar a uns 200ºC i posar els tomàquets i els alls a safates a part. Els tomàquets estaran llestos amb uns 15 o 20 minuts. Els alls trigaran una mica menys.
- Un cop escalivats, traiem la pell als tomàquets i traiem un a un els alls. Netegem de llavors les nyores i reservem la carn. Pelem també les ametlles i les avellanes torrades. Torrem una llesca de pa.
- Finalment, un cop freds els tomàquets i els alls, posem tots els ingredients en un got de batedora: l’oli d’oliva verge extra, el vinagre, els tomàquets, els alls, les nyores, els fruits secs, el pa i batem-los a velocitat mitjana. Finalment afegim una culleradeta de pebre vermell dolç, sal i una punta de bitxo per donar-li un toc picant. Batem de nou i anem provant i rectificant de sal, bitxo o vinagre.